Sorg. Igen.

Maud och Smäcken julen 2009
Smäcken 2008

Igår avlivade vi Smäcken. När jag mötte henne på morgonen var hon ovanligt låg. Och jag tyckte att hon andades ovanligt tungt.

För precis tre veckor sedan var jag med henne på Bagarmossens Djursjukhus. De trodde att hon kanske hade ont i höfterna, hon var ju trots allt 12 år. Så de  skickade hem oss med lite Metacam. Men så igår blev hon hastigt sämre. Så jag ringde Bagarmossen igen och de tyckte att vi skulle åka in direkt.

När vi kom dit fick hon genast komma in. Det var uppenbart att hennes andning var mycket ansträngd. Vi gav henne syrgas men hon blev bara allt mer loj. De tyckte att vi skulle avliva henne direkt eller skriva in henne och låta henne vistas i ett syrgastält en tid. Jag ville ha mer att gå på innan jag kunde ta ett beslut som skulle vara det bästa för henne. Så jag bad om ett svar på blodprovet de tog när hon kom in och röntgen för att bättre kunna avgöra.

Röntgen var ansträngande för henne. Hon tyckte att det var läskigt och efteråt var hon helt slut. Röntgenbilderna visade att lungorna hade alldeles för lite plats i bröstkorgen för att kunna expandera. Så allra troligast var det hennes juvertumörer som spridit sig och orsakat hennes andningsproblem. Men det kunde även vara andra orsaker, men alla hade mycket dystra prognoser så till slut kunde jag inte låta henne lida längre. Hon fick somna in. Till vår stora sorg.

För säkerhets skull ska SLU få obducera henne så att vi kan fastställa dödsorsaken. Jag vill veta säkert för att helt kunna utesluta eventuella smittor.

Sov gott mitt hjärtegryn. :((((((