Utställning för nybörjare

Utställningskittet

Grundläggande är att se till att katten är hel och ren, kammad och frisk (katten måste vara vaccinerad minst 15 dagar innan en utställning och högst ett år innan utställningsdagen) och allra helst ska katten trivas någorlunda på utställning. Men om man vill gå hela vägen kan det behövas en del fix. Det här är min utrustning som jag har med mig. Det som inte syns på bilden men som jag också har med mig är stamtavlan och vaccinationsintyget, ibland pass om man åker utomlands, burskynken för att göra det trevligare för katten och besökarna samt emellanåt min egna ”Sturdi”-bur när jag känner för det. Olika raser har olika kriterier för hur de ska se ut enligt standarden och hur pälsen ska vara. En skogis t ex ska ha en sträv känsla i pälsen speciellt i de grövre täckhåren över ryggen, därför är t.ex. det shampoo jag använder speciellt anpassat för skogisens rasstandard. Längre ned i denna beskrivning kommer jag till hur jag använder olika preparat när det behövs.

Bada katten

De flesta katter är inte speciellt förtjusta över att bli våta. Därför kan det vara bra att vänja katten lite försiktigt och gärna tidigt i utvecklingen, det är inte bara inför utställning som man kan behöva tvätta katten. Innan man badar gäller det att ha kammat igenom katten ordentligt och klippt klorna. Man behöver också ha förberett allt så att det går någorlunda snabbt att tvätta katten. Katter föredrar när vattnet är lite varmare än vad vi är vana vid, ca 40 grader är lagom, spola i förväg så att det går snabbt att få upp värmen. Nästan alla shampoo och balsam ska spädas så det är bra att ha något att späda i. Jag har speciella flaskor med markeringar för att späda rätt men de flesta måttar bara direkt i en plastbunke eller liknande som är lätt att doppa en svamp i.

Vissa katter klarar vatten bättre än andra. Men för vissa katter kan man behöva en s.k. badsnara. Det är som ett koppel med en sugkopp som man kan sätta fast i badkaret eller duschen så att katten håller sig lite lugnare.

När vattnet väl är varmt så börja med att skölja katten så att den blir våt. Om katten har fetsvans använder en del Yes i svansen för lösa upp fettet, det finns även andra preparat för att lösa upp en kraftigt fet svans som Goop och andra lite tuffare preparat. Fetsvans kan vara obehagligt även för katten, det kan klia, ömma och t.o.m. bli sår om man inte tar hand om det. Katten kan även tappa hår så det är viktigt att tvätta ren eventuell fetsvans djupt ner i svansen och strax ovanför svansroten.