Kattungen flyttar hem

Kattungar är något av det sötaste och härligaste som finns. De är tillitsfulla, nyfikna, kärlekstörstande, leksugna och fulla av hyss :). Om man bara skapar bra förutsättningar för den nya familjemedlemmen att trivas så kommer det att kunna vara en vänskap och en kärleksrelation för många år framöver, med mycket skratt och tröst. Den här enkla skriften syftar till att ge några tips på vägen utifrån min erfarenhet av och kunskap om katter och kattungar. Skulle du ha någon fundering så maila eller ring mig eller om du är i närheten så kom förbi. Kontaktuppgifter hittar du HÄR.

Den här skriften är på intet sätt heltäckande men ger en första grund och en överblick över ämnet och vad du kan behöva lära dig mer om. Det är en del att tänka på och fixa innan kattungen flyttar in. Här följer några saker:

kattungesäkra hemmet

Kattungen är precis som ett människobarn rätt nyfiken och energisk och gör en del korkade saker, speciellt det första året. Och precis som ett barn är det inte av elakhet utan av nyfikenhet och ett led i utvecklingen. Och ofta är det länkat till något nedärvt beteende som har givit en överlevnads-fördel för förfäderna eller fyllt något annat viktigt behov hos kattungen. Och precis som med barn så gäller det att inte fokusera på vad de inte får göra utan visa dem vad de bör göra istället.

Sladdar: Sladdar har ofta en dragningskraft på kattungar. Speciellt om de hänger och vajar på ett förföriskt sätt. Tunna sladdar är extra lockande. Det kliar ofta i kattungens tänder så att bita av sladden till hörlurarna om de ligger framme är en riktig höjdpunkt. Det är ju grymt jobbigt men värre är det när det faktiskt finns el i kablarna. Och tunna elkablar är mest utsatta. Så göm gärna undan så många sladdar som möjligt, eller smörj in dem med citron, ibland funkar ett lager folie runt sladden, det känns otäckt att bita i. Kabelskydd använder jag. Ge gärna kattungarna tuggpinnar eller leksaker som är tuggvänliga istället.

Garn & trådar: På klassiska kattungebilder leker kattungen sött med ett garnnystan, men i verkligheten slutar sådan lek emellanåt i rena förskräckelsen. Ofta sväljer kattungen långa garntrådar som fastnar i tarmarna och skär sönder eller knyter ihop tarmarna, det händer att tråden slår en knut runt magsäcken. Det orsakar stort lidande och dyra veterinärkostnader och inte helt sällan förlorar den lille livet. Om du misstänker att kattungen har fått i sig tråd, rep, garn, eller annat förstoppande som pinglor, öronproppar eller bitar av leksaker så kontakta veterinär så tidigt som möjligt. Symtom på förstoppning: Ungen äter dåligt, kvider, kräks, vill inte leka, går inte på lådan. Om du gör egna leksaker av garn så se till att stoppa undan dem när ni har lekt färdigt. Titta även på köpta leksaker med kritiska ögon och se till att inga smådelar kan lossna.

Växter: Kattungen behöver göra sig av med hårbollar och det gör den genom att tugga på gräs och andra växter. Gräset gör att de kan kräkas upp hårbollen så att den inte fastnar i mag-/ tarmkanalen. Kattgräs finna att köpa i zoobutiker, ampelliljor är också en ofarlig favorit. Men vissa av våra växter är giftiga för kattungen. Slå på nätet för att se om de växter du har är säkra för katter. Ampellilja är en lättskött växt som katter älskar att tugga på och som är helt ofarlig för katten.

Höga höjder och trånga skrymslen: Katter älskar att sitta högt. Katter som är höga i rang sitter högst. Då har de bra koll på vad som händer. Men man får ha koll på att ungen kan ta sig ned igen utan att skadas. Katter är mycket spänstigare än vad man tror så ibland kan ett hinder för att undvika att de klättrar upp snarare bli en fälla. Försök att skapa miljöer där kattungen lätt och säkert kan få utlopp för sitt klättersug med hjälp av tex ett högt, stabilt klösträd. Och tänk igenom andra gömslen och ställen katten kan tänkas utforska och minimera riskerna för att ungen ska trilla eller fastna. Stoppa undan strykbrädor och andra vingliga saker som inte tål att katter klättrar på dem.

Att införskaffa

Transportbur: Tänk på att skaffa en någorlunda rymlig transportbur eftersom Skogkatten är en relativt stor ras som vuxen. Det finns smarta mjuka burar som man enkelt kan fälla ihop när man inte använder dem, men en katt som inte trivs i bur kan i värsta falla gnaga sig ur den. Därför är det ofta säkrare med hårda ”Atlas”-burar eller liknande.

Mat: Katter har relativt känsliga magar och mår inte bra av för snabba foderbyten. Speciellt i stressade lägen som vid flytt eller stora förändringar i hemmet. Om du vill byta matsort så gör en försiktig övergång där du blandar upp den invanda maten mer och mer med det nya fodret. Katter, och speciellt kattungar, behöver mycket mer protein i maten än vad t ex människor och hundar gör. Därför mår en katt i längden inte bra om den äter för mycket mat som är avsedd för andra djur än katter. Katter är oftast laktosintoleranta och får lätt diarréer av att dricka mjölk och grädde tvärtom vad många tror. Kattungen förlorar sin förmåga att tåla mjölk när den är ca 5-6 månader. Kattmammor kan tåla mjölk tillfälligt under digivningen, dvs när den själv har kattungar och själv producerar mjölk.

Om du köper en kattunge av oss är den uppvuxen på Royal Canins ”Maine Coon Kitten”, ”Kitten” och ”Mother & baby cat” som torrfoder. Kattungen äter även av mammas mat – en blandning av Royal Canin’s Exigent Savour och Norwegian Forest Cat. Som blötfoder har kissen fått äta flera olika sorter för att vänja magen i en hemtam miljö. Den har t ex ätit fryst Mush för kattungar och VOM – lax och kyckling samt färdiga kattmatsblandningar som Royal Canins kitten, Hill’s kitten, Bozitas kitten, Gourmet Mousse och och Mjau. Emellanåt har det även blivit en hel del nötfärs (som varit djupfryst), ofta utblandad med lite vatten, eller färsk lövbiff och smakprover av annan mat. En absolut favorit är tinad kycklingfärs blandat med lite smör och kokt vatten. Kattungen har också fått fortiflora och andra tillskott som stimulerar en bra tarmflora.

Det är viktigt att få i kattungen vatten, speciellt om den äter mest torrfoder eller om det är varmt. En uttorkad katt får lättare dålig mage. De glömmer ofta att dricka eftersom de ursprungligen är ökendjur och inte känner törst. Ju godare och roligare 🙂 vattnet är desto bättre, ofta uppskattas rinnande vatten eller en vattenfontän. Helst ska vattenskålen stå minst 50 cm från maten för att vattnet inte ska bli förorenat av maten. Vattnet i vattenskålen bör bytas varje dag, i en fontän med kolfilter byter man gärna vattnet en gång i veckan.

Kattungen bör ha fri tillgång till torrfoder, åtminstone de första månaderna. Katter äter många små portioner dygnet runt. Hos oss har kattungen dessutom fått blötfoder 2-4 gånger per dag. Om en katt inte äter över tid kan den få leverskador därför ska alla tecken på matvägran tas på allvar. De små är extra utsatta och ska inte svältas.

Kattlåda, sand & skopa: Kattungen har gått på lådan sedan 4 veckors ålder. Vi brukar använda olika sorter för att inte skämma bort katten och hittills har alla sorters sand accepterats av de små. Mest använder vi Ever Clean till de stora katterna, det är visserligen lite dyrare men håller borta lukten riktigt bra och håller längre än andra lite billigare sorter. Men vi använder också gärna som är snällare mot miljön och kan komposteras som SoftCat Pure Nature. Glöm inte att du behöver en skopa för att rensa i lådan. Och hundbajspåsar är bra att slänga klumparna i.

Klösbräda eller klösträd: Katten behöver klösa och behöver bra klösmöjligheter, det är till och med lag på det. På tassarna sitter speciella doftkörtlar som stimulerar katten när den klöser. Den klöser för att bli lugn, för att kommunicera/märka ut sitt revir, för att hålla klorna i trim och för njutning. Ju mer stress katten utsätts för desto mer klöser den. Så det hjälper inte att skrika åt katten att låta bli, bättre är att ställa ut klösbrädor som den får klösa på och skydda sådant som den inte får klösa på. Ibland fungerar ”fyspray” på förbjudna platser och ”Kattmynta” på tillåtna platser. Katter klöser gärna längs gångstråk så att gömma klösbrädan på en undanskymd plats hjälper inte. Ställ snarare klösbrädor framför favoritsoffan, i närheten av maten, eller andra platser katten gärna passerar.

Sovplats: Enligt lag ska även katten ha en sovplats. Men katterna väljer ju ofta själva var de vill ligga som på soffan, i sängen eller på en hylla. Lite högt och gärna mjukt. Ge gärna katten en egen filt, en sovkorg eller liknande. Skogkatter är varma av sig så inte sällan varvar de mellan att ligga varmt och att ligga på ett svalt golv om de har möjlighet.

Leksaker: Leken är livsviktig för katten, speciellt om det är en innekatt. En katt som inte får leka blir slö och deppig och kanske överviktig. Katter tycker om att variera sig med olika leksaker: bollar, vippor, laserpekare, pälsmöss, kattmyntakuddar, tunnlar och aktiveringsleksaker av olika slag. Ha inte allt framme samtidigt. Variera lite så blir kattungen glad när något nytt dyker upp även om den lekte med leksaken i förra veckan. Du kan också skapa egna leksaker och kryp in – en papperskasse med bortklippta handtag, en kartong eller en filt över en stol kan skapa härliga krypin. Göm lite mat eller godis ibland så får kattungen gå runt och leta. Lär kattungen nya trix och belöna den när den är duktig. Kasta bollar och låt katten apportera, svep med vippan uppför klösträdet så att den måste klättra för att få tag i den. Gör hinderbanor och använd vippan för att locka katten igenom, över, under osv. Låt fantasin flöda :). Om du gör egna leksaker så se till att de är säkra för katten eller stoppa undan dem när ni har lekt klart. Bjällror och fjädrar tex kan fastna i halsen, och behöver jag påminna om att snören kan vara livsfarligt för katten? Jag sålde en katt en gång till en familj som med kärlek gjorde en leksak med ett långt snöre. Katten älskade att leka med den. En dag var katten mycket loj, åt inget och hade uppenbart ont, då såg de att en bit av snöret stack ut ur rumpan på katten. De ringde mig och jag bad dem åka till sjukhuset så snabbt de bara kunde. Väl där öppnade de upp katten och såg att snöret hade slagit en knut på magsäcken och virat upp och skurit hål på tarmarna. Katten överlevde operationen men gick bort en dryg vecka senare i svåra plågor. Så inga snören!

Skötsel: Kam, klosax, kattschampo & balsam kan behövas. Känn igenom katten efter tovor regelbundet, håll efter tovor tidigt så blir skötseln av katten enkel och njutbar för både dig och katten. Kolla klor och klipp dem om nödvändigt. Oftast håller sig en katt väldigt ren men ibland kan den behöva hjälp. Ofta kan det räcka med att kamma bort smutsen (om tex en bajsklutt har fastnat i bakhasorna) men ibland behöver den tvättas. Bäst är att använda speciella schampon för katter eftersom de har ett annat PH-värde i huden än vad vi människor har. Dessa schampon ska oftast spädas innan man tar det på katten med en svamp eller liknande, då går det enklare att skölja ur schampot. Balsam är bra att använda efteråt, dels för att det är bra med återfuktningen och dels för att det gör det lättare att sköta pälsen efteråt. Även balsamet brukar behöva spädas.

Första rummet

För att inte behöva kattungesäkra hela hemmet i ett svep kan du börja med en begränsad yta. Det gör det också lättare för katten att hitta sin kattlåda så att du undviker en olycklig katt och en olycklig ägare om katten misslyckats med att hitta lådan i tid. Vissa vill ha kattungen i sovrummet första tiden för att knyta speciella band med kattungen. Andra vill inte ha katt i sovrummet och då är det bra att redan från början vänja katten vid det. Då kanske första rummet blir köket eller ett annat rum där familjen vistas mycket. För kattungen behöver få knyta an till familjen och bör få mycket tid med lek och kel i början.

Om ni har andra djur

Om kattungen kommer till ett hem där det redan finns djur kan det behövas en trygg introduktion. De flesta djur accepterar kattungar men ibland tar det tid, speciellt om första mötet blir kaosartat så ta det försiktigt vid första mötet. Ofta är det bra att introducera varandras lukt för den andra parten redan innan de träffas. Det kan man göra tex genom att ta en trasa och stryka den längs hakan på katten för att fånga upp dess lukt och sedan stryka trasan på det andra djuret eller längs väggarna för att göra introduktionen så smidig som möjligt. Vaka alltid i början för att se att inget går över styr. Om den lilla katten ska vara hemma själv med de andra i början så separera dem i olika rum för säkerhets skull. Men glöm inte att gosa mycket även med de tidigare djuren så att de inte känner sig ersatta.

Om ni har barn

Om kattungen kommer till ett hem med barn är det viktigt att barnen får lära sig hur de ska handskas med katten. Speciellt i början. Lek mycket med katten. Jaga den inte. Håll inte fast den. Respektera om den vill gå undan. Lek mer. Ge katten mat. Lek lite till :). Katten kan aldrig få för mycket lek om inte leken är för våldsam, piska inte katten med leksaken. Låt katten komma till leksaken istället för tvärtom. Katter föredrar att leka med saker som rör sig ifrån dem snarare än emot dem. Jakt är kul. Låt den komma till dig. I takt med att katten känner sig tryggare i hemmet öka på närheten. Lyft och kela mer och mer med katten. Känner den sig grundtrygg i det nya hemmet klarar den mer av vilda lekar och överdriven kärlek allteftersom. Men se till att kattungen inte skadas. De springer gärna runt benen och kan lätt snubblas över.

Hälsa

Kattungen har kollats av en veterinär strax innan ungen har kommit till dig och kommer vara helt frisk när den flyttar. Men eftersom kattungen bara har bott i en miljö tidigare kan en ny bakteriekultur i kombination med den stress det innebär att flytta från sin mamma och den hemtama miljön skapa en orolig mage de första dagarna. Därför är det extra viktigt att inte introducera någon ny mat just då utan att ge den den mat den är van vid. Skulle den bli dålig i magen så ge tinad nötfärs utrörd med vätskeersättning. Så här gör du din egen: Koka upp en liter vatten, häll i 1 matsked druvsocker och en tesked salt (Och möjligen ett kryddmått bikarbonat – men det tycker inte katten är så gott J). Klart!  Var vaksam på om katten inte äter eller går på toa som den brukar. Det är lätt att en liten kattunge råkar svälja en fjäder eller en bit av en leksak som fastnar i mag-tarm-systemet. Då måste den bort omedelbart. En kattunge ska inte gå utan mat mer än några timmar så håll koll på att den äter. Vid svält kan katten få fettlever vilket är livshotande för katter. Om ni tar över försäkringen från Agria kan ni också gratis ringa telefonveterinären och få råd om det skulle behövas.

Gå ut

Har man kattgård räcker det med att vänta tills katten känner sig trygg i sitt nya hem  med att släppa ut den. Kolla bara att kattgården är kattungesäker. Små katter tar sig ut genom de minsta hålen. Eller under stängslet om det är möjligt. Låt inte kattungen vara i kattgården obevakad i början. Speciellt inte om ni bor så att ni har stora rovfåglar i området. Har du inte kattgård så låt katten vänja sig vid sitt hem innan katten får gå ut i sele. Bor man så att man kan släppa ut katten fritt så bör man vänta till den är mycket större och inte så ”modig” dvs dumdristig. En kattunge tycker att allt är roligt och en bildörr som står öppen på en främmande bil, eller någons garage eller förråd är alltid extra roligt att utforska och då är det lätt att bli inlåst eller komma så långt bort att katten inte hittar hem. Dessutom är det viktigt att lära katten sitt namn och din röst och belöna den när den kommer när man ropar så att man lätt får hem katten när man behöver det.

Försäkring

En kattunge från oss är alltid avelsförsäkrad i Agria och har en egen försäkring från den är 6 veckor men det kan vara bra att förbereda så att försäkringen går över i tid till flytten. Ofta tar mitt ombud på Agria kontakt med köparen, om köparen vill, och ordnar allt i god tid till flytten.

Mentor

För att få kloka råd och lära dig mer om din ras kan det vara bra att skaffa sig en mentor som har mer erfarenhet av kattuppfödning än vad du har. Jag ställer alltid upp och svarar på frågor om ni har några funderingar. Hör hellre av er en gång för mycket än en gång för lite. Även om det kanske är pinsamma saker att fråga om. Jag dömer ingen. Jag vet att olyckor händer även för dem som älskar sina katter och sköter dem oklanderligt. Både ovana och vana kattägare råkar utför händelser som bara hänt den nya kattungen.

Läs på

Ta reda på mer om din katt. Fråga och läs på. Det finns många bra böcker om katters beteende, hälsa och skötsel. Ibland ordnar zoo-butiker intressanta föreläsningar. Nästan allt en katt gör har naturliga orsaker. Genom att förstå sin katt kan man undvika frustration och få mycket glädje och kärlek och en lång härlig vänskap.

Skogkattslingan

Kattungen är medlem i Skogkattslingan när den flyttar. Det ger 10% rabatt på Agria och en del andra förmåner. Bland annat får man hem tidningen Skogisen där man kan läsa allt möjligt om den Norska Skogkatten.

Saknar du någon information?

Hjälp gärna att utveckla den här introduktionstexten om kattungens första tid i hemmet. Saknar du någon information så säg till så kan vi lägga till den informationen till texten. Maila på beata@allies.se

Vi önskar dig, din familj och din kattunge mycket lycka och kärlek och ett långt och friskt liv.